İncir

İncir

İncir, dut ailesinden olan Ficus ağacında (Ficus Carica) yetişen bir meyvedir. Yüzyıllardır sevilerek tüketilen incir dünyada da oldukça sık üretilmesine rağmen en çok Türkiye’de üretilir. FAO verilerine göre dünyada 1.057.000 ton incir üretilmiştir ve bunun 280.000 tonu ülkemiz topraklarında yetişmiştir. Ülkemizde özellikle Ege Bölgesi’nde yetiştirilmekte olup, Aydın ilinde en yüksek oranda incir yetiştirilir.

Taze ve kuru formda tüketilebilen incir içerisinde bulundurduğu fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, B1 ve B2 vitaminleri bulundurması nedeni ile besin değeri açısından oldukça zengin bir meyvedir. FAO verilerine göre 2019 yılında dünyada 290 bin hektarlık alanda yaklaşık 1,3 milyon ton incir üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretimde ilk sırada yer alan Türkiye, 2020 yılında ITC verilerine göre dünya ihracatının yaklaşık %51,7’sini karşılamıştır.

Türkiye’de 2020 üretim döneminde 537 bin dekar alanda incir üretimi gerçekleşmiştir. İncir üretim alanında %69,4’lük paya sahip olan Aydın 373 bin da alan ile birinci sırada yer almaktadır.

Aydın Ticaret Odası tarafından 2006 yılında tescil ettirilen “Aydın İnciri”, AB tarafından coğrafi işaret olarak tescil edilmesi amacıyla 2013 yılında müracaat edilmiş ve üç yıllık bir sürecinden ardından Şubat 2017’de “Aydın İnciri” AB tarafından coğrafi işaret olarak tescil edilmiştir. Ayrıca Bursa Siyah İnciri/Bursa Siyahı/Siyah Bursa İnciri olarak 14.11.2018 tarihinde tescil edilmiştir. Aydın’ın tüm ilçeleri, İzmir’in Torbalı, Bayındır, Kiraz, Ödemiş, Tire, Beydağ, Selçuk ilçelerinde üretilen Sarılop incirleri ise 12.06.2006 tarihinde “Ege İnciri” olarak tescil edilmiştir.

İçerisinde diyet lifi, mineral, vitamin, antioksidanlar bulundurduğu gibi orta boy incirin kalorisi ise yalnızca 35-40 kaloridir. Sağlık açısından ciddi faydaları olan incir içeriğinde sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini ve C,B3, B6, B2, K vitaminlerini içerir ve aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır.

İncirin İçeriğinde bulunan bazı vitamin ve mineraller:

  • A vitamini
  • C vitamini
  • K vitamini
  • B vitaminleri
  • Potasyum
  • Magnezyum
  • Çinko
  • Bakır
  • Manganez
  • Demir

İncirin faydaları nelerdir?

1) İncir yüksek oranda protein, vitamin ve mineraller içermektedir. Bu özelliği ile hücre yenilenmesini sağlar.

2) Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve B vitaminlerini yüksek oranda içerir. 100 gram kuru incir yenildiğinde vücudun günlük gereksinimi olan kalsiyumun %17’si, demir ile magnezyumun %30’u, fosforun %20’si, B1 vitamininin %5’i, B2 vitaminin ise %4’ü karşılanır.

3) Kan basıncını düzenlemede önemli rolü olan potasyumdan zengindir.

4) Lif ve liften zengin kuru incir kilo kontrolünde olumlu etkiye sahiptir. Bu özelliği kontrolü yapıldığı takdirde kilo yönetiminizde kilo verme ve koruma programlarında kullanılabilir.

5). İncir, zararlı olan bazı bakterilerden vücudu korumaya yardımcı olur. Sindirimi, içerdiği liflerle kolaylaştırır ve bu özelliği sayesinde vücudu zararlı bakterilerden korumaya yardımcı olur. 

6) İçerdiği yüksek fosfor ve kalsiyum sayesinde kemik ve dişlere iyi gelir. İncirdeki kalsiyum diğer besinlere oranla daha kolay sindirilir, bu sebeple süt içemeyen kişilerin incir tüketmesi önerilir. 

7) İncirde bulunan benzaldehit adlı madde ve bulundurduğu antioksidanlar, kanserli hücrelerin büyümesini önlemeye ve kanser hücrelerinin büyümesini önlemeye yarıdmcı olur.

8) Kuru incir ile hazırlanmış olan infüzyon, çocuklarda korkmadan kullanılabilen etkisi yüksek bir müshildir. Yapılışı şöyledir: 2-3 kuru incir doğranır ve üzerine kaynar su eklenerek 10-15 dakika demlendirilir. Günde 2-3 bardak içilmesi önerilir.

9) Kuru incirin içinde yüksek oranda potasyum ve magnezyum olduğundan, insülin salınımını dengelemeye yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde diyabetli hastalar da dengeli miktarda incir tüketebilir.

10) Potasyum mineralleri bulundurması ile tansiyon dengesini korur ve böylece kalp sağlığını olumlu etkiler. 

11) Vücudu temizler. Yetişkin bireylerde oluşabilecek göz ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı direnç oluşturmaya yardımcı olur.

12) Yüksek orandaki lif içeriği sayesinde mideye olumlu etkileri vardır. Yapılan çalışmalarla ülser, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyileştirmeye yardımcı olur.

13) İncirin de barındırmış olduğu antioksidanların cilt sağlığında olumlu etkileri bulunur. 

14) Magnezyum ve C vitamini ile incir, saç ve saç köklerini besler ve saça doğal bir görünüm kazandırır.

İncirin zararları var mıdır?

İncire karşı alerji ve negatif ilaç etkileşimi düşük oranlarda görülmektedir. Bu sebeple diyetinize ılımlı olarak endişelenmeden ekleyebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar:

2010 yılında yapılmış olan bir çalışmaya göre, kauçuk ya da huş polenine alerjisi olan bireylerde incire de alerjik reaksiyon verebileceği ön görülmüştür. İncir dut familyasının bir ürünü olduğundan dut ailesi içerisinde bulunan dut, portakal, şekerli elma gibi meyvelere vücudunuz alerjik reaksiyon gösterebilir.

Kurutulmuş ve çiğ olan incir K vitamini bakımından zengin bir meyvedir. K vitamininin doğal bir kan kalınlaştırıcı etkisi bulunur. Vafarin (Coumadin) gibi kanı inceltici etkileri bulunan ilaçları kullanıyorsanız, K vitamini tüketiminizi günlük olarak takip etmeniz gerekir. 

İncir doğal bir müshil etkisi bulundurur bu özelliği kabızlığın tedavisinde olumlu etki gösterirken, fazla incir tüketimi ise ishale neden olabilir. İnciri tükettikten sonra tuvalete çok sık gidiyorsanız tüketiminizi kesmeniz gerekir.